شیشه لمینت یا شیشه چند لایه که یکی از انواع شیشه هستند، در سال 1903 میلادی توسط یک شیمیدان فرانسوی به نام ادوارد بندیکتوس در پی یک حادثه آزمایشگاهی، اختراع شد. پس از اینکه یک فلاسک شیشه ای که با نیترات سلولز پلاستیکی پوشیده شده بود، به زمین افتاد و به جای اینکه تکه تکه شود، خرد شد؛ پایه های ساخت شیشه چند لایه در ذهن او شکل گرفت.
در آن اتفاق تکه شدن شیشه های ماشین باعث مجروحیت شدید دو زن شد. به همین دلیل وی به این فکر افتاد تا با تعویض شیشه های معمولی ماشین با شیشه های چند لایه، مانع خسارات جانی شود. سپس شیشه ای که ساخته بود، ثبت اختراع کرد و استفاده از شیشه های چند لایه یا همان لمینت به سرعت افزایش یافت.
شیشه لمینت چیست؟
شیشه های لمینت که به نام شیشه نشکن نیز معروف هستند، به عنوان جایگزین شیشه های معمولی شناخته می شوند. با توجه به استحکام و ساختار سخت آن، به راحتی شکسته نمی شود و به همین دلیل محبوبیت زیادی پیدا کرده است و در موارد متعددی استفاده می شود. این شیشه برای خانه یا محل کار، مکان های تفریحی یا دانشگاهی، تجاری و اداری و هر محل دیگری قابل استفاده است.
شیشه های لمینت چگونه ساخته می شوند؟
شیشه لمینت، از دو لایه شیشه ساخته می شود، در میان این دو لایه، لایه های میانی قرار دارند که به یکدیگر متصل می شوند و نتیجه آن ایجاد یک پیوند دائمی است که حتی در صورت شکستن نیز مانع فرو ریختن کل شیشه می شود. این شیشه در ابعاد و ضخامت های متفاوت تولید می شود. کیفیت های مختلفی در تولید این کالا در نظر گرفته می شود تا پاسخگوی کاربرد های مختلف باشند.
در کل شیشه های لمینت از ترکیب دو ورقه شیشه با یک لایه میانی ساخته می شوند و با اعمال گرما و فشار یک پیوند محکم و مقاوم ایجاد می شود. در اثر قرار گرفتن در برابر فشار و گرما، بین لایه های شیشه، پیوند شیمیایی اتفاق می افتد و لایه PVB علاوه بر اینکه باعث پیوند بین لایه ها می شود، آن ها را به هم متصل کرد و یک ماده جدید ایجاد می کند. لایه های شیشه لمینت معمولا از پلی وینیل بوتیرال یا PVB ساخته می شوند. عملکرد آن مثل یک چسب است که مانع از ریزش شیشه در صورت شکستن می شود.
موارد استفاده از شیشه های لمینت
شیشه لمینت جایگزین بهتر، با دوام تر و قوی تری برای شیشه های سنتی است. به همین دلیل به صورت گسترده برای ساخت بناها و پارتیشن های شیشه ای به کار برده می شود. از دیگر کاربرد این شیشه های چند لایه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پنجره ساختمان های بلند
- کابینت اشیاء قیمتی
- آکواریوم
- کف شیشه ای
- پله های شیشه ای
- سقف شیشه ای
- نورگیر ها
- نرده های شیشه ای
- شیشه جلوی اتومبیل
- شیشه ویترین ها و مغازه ها
- ساخت استخرهای شیشه ای
- نماهای شیشه ای
- مجسمه های شیشه ای
- از شیشه لمینت برای خانه های نزدیک به زمین های گلف برای محافظت از ضربه توپ های گلف و خانه های نزدیک به فرودگاه برای کاهش صدای هواپیما استفاده می کنند.
شیشه های ضد گلوله نیز از شیشه های چند لایه هستند که با افزایش تعداد لایه ها و قطر شیشه، می توان استحکام و امنیت آن را افزایش داد. در شیشه های ضد گلوله از پلی کربنات، مواد ترموپلاستیک، ترموست EVA و شیشه های چند لایه استفاده می شود.
انواع شیشه های لمینت
شیشه های لمینت با توجه به کاربردهای فراوانی که دارند، از مواد مختلف برای تطابق با نیازهای کاربر ساخته می شوند. به طور کلی ساختار شیشه لمینت به این صورت است:
- لایه رویی شیشه ای است.
- لایه میانی می تواند از مواد ترموپلاستیک شفاف (TPU، PVB، EVA) یا مواد ترموست شفاف (EVA) باشد.
- همچنین لایه میانی می تواند از نوعی LED روی پلیمر رسانای شفاف باشد.
- لایه زیرین نیز مثل لایه رویی از شیشه می باشد.
می توان شیشه های لمینت را بر اساس جنس ورقه میانی به 4 دسته تقسیم کرد:
- شیشه های لمینت PVB
- شیشه های لمینت EVA
- شیشه های لمینت TPU
- شیشه های لمینت LED
شیشه های PVB به دلیل شفافیت نوری، انعطاف پذیری و قدرت چسبندگی بالا، پرکاربردترین نوع هستند.
بر اساس ظاهر نیز می توان شیشه لمینت را در 3 دسته قرار داد:
- شیشه های لمینت بی رنگ
- شیشه رنگی لمینت
- شیشه های لمینت طرح دار
شیشه های لمینت را بر اساس تعداد لایه ها نیز می توان دسته بندی کرد:
- شیشه های لمینت دو لایه
- شیشه های لمینت سه لایه
- شیشه های لمینت چند لایه
ویژگی های شیشه های لمینت
مهمترین ویژگی های شیشه لمینت شامل این موارد می شود:
- به راحتی شکسته نمی شود و در صورت شکستن، به جای افتادن، در اثر چسبیدن به لایه میانی، در قاب می ماند.
- از آنجایی که این شیشه به راحتی نمی شکند، باعث افزایش امنیت در برابر ورود اجباری افراد غریبه می شود.
- این شیشه باعث کاهش انتشار گازهای گلخانه ای می شود. به این دلیل که با کاهش گرما، باعث تهویه کمتر و کاهش نیاز به دستگاه های سرمایشی و گرمایشی و در نتیجه کاهش گازهای گلخانه ای می شود.
- این کالا باعث کاهش آلودگی صوتی است. به خصوص در مکان های نزدیک به فرودگاه ها، راه آهن و مناطق پر ترافیک که صدا زیاد است، این کالا کاربرد زیادی دارد.
- برای محافظت در برابر بلایای طبیعی مثل طوفان و گردباد، تگرگ و زلزله از شیشه لمینت استفاده می شود. این کالا در برابر ضربه به راحتی نمی شکند و در صورت شکستن تکه تکه نمی شود و در نتیجه خطرات جانی ندارد.
- شیشه های لمینت از دکوراسیون خانه در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند و مانع تغییر رنگ وسایل می شود. این کالا می تواند 95 درصد از نور UV را مسدود کند.
- در برابر ضربات سنگین فلز و سنگ مقاوم است. به همین دلیل گزینه مناسبی برای مکان های امنیتی مثل اداره ها و بانک ها است.
- در برابر تغییرات دما آسیب پذیری کمتری دارد. به همین دلیل در برابر آتش سوزی دیرتر خراب می شود و فرصتی را برای خروج ساکنان فراهم می کند.
- تنوع شیشه لمینت امکان انتخاب طرح و رنگ های بیشتر را به مشتری می دهد.
ضخامت شیشه های لمینت
با توجه به اینکه این کالا برای مقاصد مختلفی استفاده می شود، با ضخامت های متفاوتی تولید می شود. به طور کلی برخی از استانداردها برای ساخت شیشه در موارد مختلف وجود دارند. به عنوان مثال شیشه لمینت جلوی خودرو معمولا با این ابعاد تولید می شوند:
- دو ورقه شیشه ای به ضخامت های 8/1 میلی متر تا 3/2 میلی متر
- یک لایه نازک PVB با ضخامت حدود 76/0 میلی متر
در کل ضخامت شیشه اتومبیل ها حدود 5/6 میلی متر است و شیشه هواپیما حدوداً 3 برابر آن است.
برخی از بیشترین ضخامت های مورد استفاده در شیشه های لمینت عبارتند از:
- 38/0 میلی متر
- 76/0 میلی متر
- 52/1 میلی متر
- 4 میلی متر
- 6 میلی متر
- 10 میلی متر
- 12 میلی متر
- 21 میلی متر
- 22 میلی متر
- 25 میلی متر
همچنین برای ساخت شیشه لمینت آکوستیک که به جهت کاهش صدا طراحی شده است، از یک لایه PVB آکوستیک با ضخامت حدود 76/0 میلی متری استفاده می شود. این مدل خاصیت ارتجاعی بیشتری نسبت به بقیه مدل ها دارد.
شیشه های چند لایه چه معایبی دارند؟
با وجود مزایای وسیعی که شیشه های لمینت دارند، معایبی نیز دارند. گرچه با در نظر گرفتن شرایط و انتخاب شیشه مناسب می توان معایب آن را رفع کرد. به عنوان نمونه این کالا سنگین تر از شیشه معمولی است و وزن اضافه ای بر ساختمان وارد می کند که باید مورد توجه قرار گیرد.
مهمترین مشکلی که شیشه لمینت دارد، لایه لایه شدن لبه ها است. در واقع این موضوع در اثر از هم گسیختگی پیوند میان لایه بیرونی و لایه میانی، اتفاق می افتد. این مشکل در این شیشه در اثر رطوبت جوی و یا تخریب در اثر مواد شیمیایی به خصوص مواد شوینده ناسازگار، به وجود می آید.
به همین دلیل بهتر است در زمان انتخاب شیشه درباره شرایط جوی منطقه اطمینان داشته باشید و همچنین از شوینده ها و مواد شیمیایی مخرب استفاده نکنید.
عوامل تاثیرگذار در قیمت شیشه لمبینت و هزینه نصب
برای نصب شیشه لمینت نیاز به یک فرد متخصص است که بتواند مراحل نصب را با امنیت بیشتر و صحیح طی کند. چرا که نصب اشتباه می تواند باعث بروز آسیب و خسارت به ساکنین و یا عابرین شود. با توجه به تنوع شیشه های لمینت، قیمت های متفاوتی نیز دارند. مهمترین مواردی که بر قیمت این نوع شیشه موثر هستند، عبارتند از :
- اندازه
- ضخامت
- سازنده
- تعداد لایه ها
- جنس لایه میانی
- ضخامت هر لایه
- رنگ و طرح
تفاوت شیشه لمینت و سکوریت
شیشه سکوریت و لمینت دو نوع شیشه ای امنیتی هستند که در بسیاری از کاربردها مورد استفاده قرار میگیرند. تفاوتهای اساسی بین این دو نوع شیشه در ویژگیهای مکانیکی و عملکردی آنها است. در زیر به تفاوتهای اصلی بین شیشه لمینت و شیشه سکوریت پرداخته میشود.
-
ساختار:
- شیشه لمینت: این نوع شیشه از دو لایه شیشه جداگانه که با یک لایه پلیوینیل بین آنها اتصال داده شدهاند تشکیل شده است. این لایه پلیوینیل باعث میشود که شیشه شکسته شده در محل تصادف باقی بماند و از افتراق قطعات جلوگیری شود.
- شیشه سکوریت: این نوع شیشه با گرمای بالا یا فشار مکانیکی تولید میشود، که باعث تقویت شدن ساختار مولکولی شیشه میشود. در صورت شکستن، شیشه به قطعات کوچک و معمولاً بیضرر تبدیل میشود.
-
عملکرد در برابر شکستن:
- شیشه لمینت: در صورت شکستن، قطعات شیشه به هم چسبیده و در محل تصادف باقی میمانند. این ویژگی باعث کاهش خطر آسیب به افراد در اثر شیشه شکسته میشود.
- شیشه سکوریت: پس از شکستن، شیشه به قطعات کوچک و بدون حوادث خطرناک تبدیل میشود. این ویژگی باعث کاهش احتمال آسیب به افراد و محیط میشود.
-
مقاومت به حرارت:
- شیشه لمینت: مقاومت به حرارت نسبتاً پایینتری دارد و ممکن است در مواردی که با دماهای بالا روبرو شود، مشکلاتی ایجاد شود.
- شیشه سکوریت: مقاومت به حرارت بالاتری دارد و میتواند در شرایط دمایی بالا عملکرد خوبی داشته باشد.
-
کاربردها:
- شیشه لمینت: بیشتر در کاربردهایی که امنیت از اهمیت بالایی برخوردار است، مانند پنجرههای ایمنی، دربها و ویترینها استفاده میشود.
- شیشه سکوریت: برای ایمنی در مقابل شکستن و همچنین در کاربردهایی که نیاز به مقاومت مکانیکی بالا دارند، مانند پلها، پلهها، و نمای ساختمانها به کار میرود.
به طور کلی، هرکدام از این نوع شیشهها ویژگیها و کاربردهای خود را دارند و انتخاب بین آنها به نیازها و شرایط مختلف کاربری بستگی دارد.
سخن پایانی
شرکت صنایع شیشه و آینه تتراجام با بیش از یک دهه سابقه حرفه ای در زمینه تولید انواع آینه و شیشه اعم از سکوریت، ضد گلوله، سندبلاست و انواع درب ها و پارتیشن شیشه ای آماده خدمت گزاری به مشتریان خود است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه انواع شیشه لمینت و قیمت آن با کارشناسان ما تماس بگیرید.
شرکت شیشه تتراجام
بدون دیدگاه